fej logo
BEMUTATÓTEREM : GALÉRIA : SZABADISKOLA
spacer spacer
BEMUTATÓTEREM
Termékek
Szolgáltatások
Referenciák
Referencia fotók
Kapcsolat
Nyitva tartás
spacer
GALÉRIA
Aktuális kiállí­tás
Korábbi kiállí­tások
Tevezett kiállí­tások
Aktuális eladási kí­nálat
Sajtómegjelenések
huba Művészcsoport
Kapcsolat
Nyitva tartás
spacer
SZABADISKOLA
Program
Jelentkezés
Kiadványok
Fotógaléria
Kapcsolat
Oktatási időpontok
spacer
A főoldalra
spacer
spacer

 

 

A Tekintetismereti Szabadiskola célja és programja

 

 

 

A Szabadiskola célja olyan kreatív oktatás megvalósítása, mely segíti a résztvevőket, hogy saját tudásuk gyarapodása mellett a gyakorlatban is hasznosítható módszert dolgozzanak ki  emberi kapcsolataik megalapozottabb kialakítására. A cél az, hogy a tekintetismerettel való foglalkozás segítsen önmagunk és emberi környezetünk  jobb megítélésében és egyben társadalmi védekezésül is szolgáljon.

Francis Bacon (1561-1626) így összegzi lényünk elpalástolásának három fokozatát:

„Az első a zárkózottság, a tartózkodás és a titkolózás: amikor az ember megakadályozza, hogy belé lássanak vagy elejét veszi annak, hogy rájöjjenek, milyen is valójában. A második: a nemleges színlelés, amikor bizonyos gesztusokkal és kijelentésekkel azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy nem olyan, amilyen. A harmadik a tettleges színlelés: amikor tudatosan és határozottan az ellenkezőjét hazudja és játssza annak, mint amilyen.”

Az arcvonások szemmel történő, feltűnés nélküli „letapogatásához” jó anatómiai, koponya és arcberendezkedés, fiziognómiai ismeretekre van szükség. Ezeket az ismereteket a gyakorlatban szerzi meg a tanuló modell utáni fejrajz tanulással. Aki még nem próbálta, nem tudja, hogy milyen nehéz egy modellt jól lerajzolni. Legtöbbször még a hosszas megfigyelés sem segít. A gyakorlati fejrajz során szembesülnek a tanulók azzal, hogy bár nap mint nap akár több száz emberrel is találkozunk, nem emlékszünk egyiknek sem az orra ívére, a szemöldöke rajzolatára, stb. De ha emlékezetünkbe is tudnánk valakit idézni, nem tudnánk rajzban visszaadni. A fejrajz abban segít, hogy tudatosul bennünk az ember arcberendezkedése a saját rajzi küzdelmünkön keresztül.

A felismerés azonban csak az egyik előfeltétel önmagunk védelmére a társas kapcsolatokban. A másik nagyon fontos dolog, hogy tisztában legyünk a magunktól és a másoktól elvárt viselkedéssel, erkölccsel. Folyamatosan alakítjuk jellemünket, változtatjuk értékpreferenciáinkat. Ebbe ad betekintést, segítséget önmagunk felfedezésében az értékelméleti, etikai, típus- és személyiségelméleti oktatás.

A rajzkészségben mindenki önmagához képest lép előre és fejlődik. Az elméleti oktatás kerüli a magasiskolai attitűdöket, közérthető, gyakorlati segítséget kíván adni.

 

 

 

Az oktatási program megnevezése:

 

Közösségi együttműködési készség fejlesztése gyakorlati fejrajz és etika/értékelmélet oktatás révén

Felnőttképzési Akkreditáló Testület program-akkreditációs lajstromszáma: PL-2314

 

A program célja a közösségi együttműködési készség fejlesztése, erősítése. Cél: a másik ember tekintetéből a kifejezni szándékozott megértése, felismerése. A képzés sikeres elvégzésével a résztvevő a gyakorlatban kifejlesztett fejrajz ismerete segítségével a partnere tekintetében megfigyelt tapasztalati anyagot elhelyezni lesz képes az értékelmélet/etika elméleti előadások során megismert attitűd mezőben. Ezzel az emberi kontaktusaiban, kapcsolatteremtéseiben a szóbeli információt kiegészítő, árnyaló ismerethez jut, mely érdemben segíti emberi, közösségi kapcsolatai megalapozottabb kialakításában. 

 

A 2007-ben már gyakorlati tapasztalatok ismeretében továbbfinomított képzési programot azoknak ajánljuk, akik felsőfokú (főiskolai vagy egyetemi diplomával igazolt), előnyösen mind humán, mind reál területen szerzett végzettséggel (végzettségekkel) rendelkeznek, mely(ek)nek megszerzése során a jelentkező vizsgázott filozófia tantárgyból. Azok részvételét várjuk, akiknek van már legalább 5 éves munkaviszonyuk és a jelentkezéshez kérjük a szakmai önéletrajzuk és karriertervük (mire akarja hasznosítani a program során elsajátítandó ismereteket) benyújtását.

 

 

 

 

Az oktatás időtartama:

A tananyagot egy hét (5 nap) alatt elsajátítható mennyiségre alakítottuk ki.

(Nem kell különösebben magyarázni, hogy az elméleti etikai, értékelméleti irodalom elsajátítása nem férne bele egy emberi életútba és azzal is tisztában lehetünk, hogy a fejrajzolás kvalitása felső határai valahol Rembrandton túl a beláthatatlan messzeségbe nyúlnak.)

 

Az oktatás helyszíne:2007-től 2750 Nagykőrös, Tanárky Béla u.6.
                                       2013-tól 1012 Budapest, Attila út 133.

Oktatók:

A Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán, a Szegedi Tudományegyetem filozófia szakán végzett szakemberek és meghívott oktatók

 

 

 

 

 

Jó tanulást kívánunk!  

Tekintetismereti Szabadiskola

 

Copyright HUBA Kft 2007 - Minden jog fenntartva!