fej logo
BEMUTATÓTEREM : GALÉRIA : SZABADISKOLA
spacer spacer
BEMUTATÓTEREM
Termékek
Szolgáltatások
Referenciák
Referencia fotók
Kapcsolat
Nyitva tartás
spacer
GALÉRIA
Aktuális kiállí­tás
Korábbi kiállí­tások
Tevezett kiállí­tások
Aktuális eladási kí­nálat
Sajtómegjelenések
huba Művészcsoport
Kapcsolat
Nyitva tartás
spacer
SZABADISKOLA
Program
Jelentkezés
Kiadványok
Fotógaléria
Kapcsolat
Oktatási időpontok
spacer
A főoldalra
spacer
spacer
HUBA® Bemutatóterem és Galéria
1012 Budapest, I. Attila út 133. utcai bejárat
E-mail: hubakft@t-online.hu, fax: 355-4538, 225-8450, Mobil: 06/30/9663303

Kiállí­tó művész(ek): Gábriel Ajna, Mészáros Szabolcs, Schaller István, Udvardy Emese, Zsédely Teréz
huba Művészcsoport kiállítása a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben - PRAXIS
A kiállí­tás megtekinthető: 2009-02-11 - 2009-03-11
Megnyitó
A kiállí­tás megnyitóján készült képek

 

 

 

A huba Művészcsoport kiállításának megnyitója a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben

    

Prof. Oleg Gochev

a Szófiai Képzőművészeti Akadémia Professzora    

 

 

 

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

 

 

Szeretném figyelmükbe ajánlani a magyar huba Művészcsoport PRAXIS elnevezésű kiállításának képeit. A gyűjtemény 25 festményt mutat be, 5-5 képet a budapesti HUBA Galéria kis művészcsoportjának 5 művészétől. Függetlenül attól, hogy első közös kiállításuk a múlt év szeptember 4-én nyílt meg, a festők önállóan és a csoportban is rendkívül lendületesek és ma, csupán 6 hónappal később, művészi ismerkedésük a világgal elérhető Szófia kulturális közönségének számára is.

 

Az első benyomás, amit műalkotásaik adnak: a reális világ levetítése, amely a festészet fő témája. Művészetük tükrözi a valóság egyes részleteit: a természetet, a várost vagy az emberek mindennapi életét. Az itt látható képek újra bemutatják a különböző érzelmek széles skáláján a magyar festészeti hagyományok örök színteljes értékeit a motívumok és témák választásában, és az expresszionista kifejezőeszközök használatában. A néző menedéket találhat ezekben az alkotásokban, amelyek nem csupán felfedik a valóságot, de benyomásokkal, asszociációkkal, titokzatos formákkal vagy a legkülönbözőbb művészi meglátásokkal költőien ki is egészítik azt.

 

Bár a művészek fiatalok, kiknek művészete az elkerülhetetlen fejlődésre van „ítélve”, nem tudok ellenállni a kísértésnek, hogy ne mutassam be őket egyenként.

 

Udvardy Emese (1978-, Budapest) képei a formák talányos kombinációival nyűgözik le a nézőt, amelyek az elmúlót és az örökkévalót egy érzékeny teljességbe egyesítik.

Gábriel Ajna (1978-, Budapest) művészi állásfoglalása olyan alkotásokat inspirál, amelyek a friss színes életöröm és a tematikus misztikusság különös keveréke.

Mészáros Szabolcs (1975-, Szombathely) művészi világa amennyire érzékeny, annyira mély tiszteletet fed fel a mindenkit körülvevő természet iránt, amelyet a művész finom mértéktartással és ízléssel át is alakít.

Schaller István (1970-, Budapest) művészete is hasonló, ám a csendéletek alkotásánál ő is meghatározottabb festői formulákat használ, amelyek az impresszionizmusba hajlanak, valamint absztrakcióba a tájképek és portrék esetében.

Zsédely Teréz (1977-, Győr) egész sorozatba rendeződő képeinek energikus expresszív ereje meglepően hétköznapi jeleneteket mutat be a mindennapokból.

 

Szeretném megköszönni a Magyar Kulturális Intézetnek, hogy újra lehetőséget adott mindnyájunk számára – kik valamilyen kapcsolatban állunk Magyarországgal és a magyar néppel vagy érdeklődünk irántuk -, hogy a fiatal magyar művészek e kamara-jellegű, minőségi kiállításával elérhetővé tették a hozzánk közelálló, de ezzel együtt eltérő kultúrát.

 

Köszönöm az Önök figyelmét, és a megtiszteltetést, hogy én nyithattam meg ezt a kiállítást, és merem remélni, hogy élvezni fogják!

  

 

 

(Elhangzott 2009.február 11-én a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben a huba Művészcsoport PRAXIS című kiállítása megnyitóján)

 

Copyright HUBA Kft 2007 - Minden jog fenntartva!