fej logo
BEMUTATÓTEREM : GALÉRIA : SZABADISKOLA
spacer spacer
BEMUTATÓTEREM
Termékek
Szolgáltatások
Referenciák
Referencia fotók
Kapcsolat
Nyitva tartás
spacer
GALÉRIA
Aktuális kiállí­tás
Korábbi kiállí­tások
Tevezett kiállí­tások
Aktuális eladási kí­nálat
Sajtómegjelenések
huba Művészcsoport
Kapcsolat
Nyitva tartás
spacer
SZABADISKOLA
Program
Jelentkezés
Kiadványok
Fotógaléria
Kapcsolat
Oktatási időpontok
spacer
A főoldalra
spacer
spacer
HUBA® Bemutatóterem és Galéria
1012 Budapest, I. Attila út 133. utcai bejárat
E-mail: hubakft@t-online.hu, fax: 355-4538, 225-8450, Mobil: 06/30/9663303

Kiállí­tó művész(ek): Adorján Attila, Barabás Márton, Bóna Ottó, Dunai Edit, Galambos Attila, Gesztelyi Nagy Zsuzsánna, Gábriel Ajna, Jánosházi Ágnes, Kondor Attila, Lajta Gábor, Lőrincz Tamás, Nagy Andrea, Oláh György, Reichard Ágnes, Schaller István, Szentgyörgyi Erika, Székács Zoltán, Udvardy Emese, Z. Szabó Zoltán, Zsédely Teréz
Egy nyári mosoly
A kiállí­tás megtekinthető: 2007-09-06 - 2007-10-31
Meghí­vó letöltése
Kiállí­tási lap letöltése
Kiállí­tott művek
Megnyitó
A kiállí­tás megnyitóján készült képek

 

 

Az EGY NYÁRI MOSOLY című csoportos kiállítás megnyitója

 

Sinkó István: Mosoly másként  

 

Mottó:
„Oly fényes délután volt, oly vidám
Úgy június vége felé talán
Mikor északi szél terelgeti
S nyájban a felhők ezüst hegyei
Elúsznak s mögöttük a szűzi lég
Kinyílik az időtlen messziség…”
Shelley 

 

Mosoly, mosoly, mosoly és újra mosoly. Mosolygó emberek fényképeit nézegetve tudjuk, hogy a kép egy elkapott pillanatot örökít meg. A mosoly nem tart sokáig, így nincs sok időnk a tanulmányozására sem. A művésznek, még ha optikai eszközöket használ is, nagyon gyorsnak kell lennie, hogy néhány vonással rögzítse a múló pillanatot - írja David Hockney a Titkos tudás című művében, és keresi is a magyarázatot miként volt képes oly’ élethű mosolyt festeni Velazquez vagy Rubens.

Az itt látható 30x40 cm-es kis vásznak alkotói közül alig néhányan rögzítették e múló pillanatot, a mosolygó embert, vagy gyereket, inkább magát a derűt, a mosollyal is jellemezhető nyári hangulatot, esetleg a nyáresti mosolyt (Bergman filmcímét ideidézve Lajta Gábor képénél).

Amikor a kiállítás kurátora, a HUBA Galéria vezetője Mészáros Gábor felkérte a húsz alkotót, hogy Egy nyári mosoly címmel fessék meg kis képeiket szinte egy, az általános iskolában bevett év eleji Rajzórai témát melegített fel. Fesd meg, rajzold le egy nyári élményedet! Ilyenkor zömmel lemenő napnál csillogó tavak, plázson játszó gyermekek és erdőben kiránduló család, esetleg  az Akropolis romjainál fényképezkedő turisták bukkannak elő az A/4 vagy A/3-as méretű rajzlapokon.

Vajon kortárs művészeink  e  kötött témát mennyire képesek  szabadon kezelni. Lám, Bóna Ottó valóban mosolyog a vásznon, Barabás Márton egy saját motívumot ismétel meg, széles mosollyá alakítva a klaviatúra kalapácsait, Kondor Attila kis tájat rögzít, Jánosházi Ágnes még a méretkötöttséget is felrúgva egy látomásos jelenetet rögtönöz.

A kortárs festő számára már az érzéki táncosnő, a képregényszerűen megoldott idill is nyári emlék. Emlék? Inkább motívum, személyes ügy sokadik elmesélése, játék és varázslat, még inkább Dichtung und Wahrheit. Költészet és valóság.

Reméljük, mi nézők, e nyári varázslat még több képet, e néhány vázlat még több új kompozíciót szül, s akkor a nyári élmény kötelező penzuma, a lemenő nap és a kirándulók az alkotók számára nem csupán egy, a derű óráit számoló kaland volt. 

 

(Elhangzott 2007. szeptember 6-án, az Egy nyári mosoly című kiállítás megnyitóján,
HUBA Bemutatóterem és Galéria, Bp.)

Copyright HUBA Kft 2007 - Minden jog fenntartva!